Nordic Walking, Nordic Skating
Schaatsen met stokken een Noord-Europese trent

Schaatsen met twee stokken is in Noord-Europa heel normaal. Het gebruik van de stokken bij het schaatsen heeft nog meer functies dan bij Nordic Walking. Behalve een extra afzet met de armen, waardoor het schaatsen een minder eenzijdige sport is met alleen de benen, bieden de stokken ook hulp bij zwaarder ijs. De benen kunnen op het zwaardere ijs even rusten en een krachtige armafzet zorgt voor voldoende vaart. Een derde functie is die voor de veiligheid. Met stokken kun je op zwakker ijs de dikte testen, extra steun krijgen en bij het vallen in een wak met zwak ijs kunnen de stokken van dienst zijn om op het zwakkere ijs er makkelijker uit te komen.


Gebruik van stokken; hier dubbel stokafzet zoals bij langlaufen. De benen komen even tot rust.

Vanwege het multifunctionele gebruik van de stokken is het schaatsen met stokken zeer populair. Ook de toppers onder de schaatsers gebruiken stokken om extra kracht bij te zetten. Bij veiligheid meer over de functie van stokken op onbekend ijs.

Ook in de zomer trainen veel mensen op rolski en skeelers met stokken. In Nederland is hier nu ook steeds meer belangstelling voor. Kijk hier voor meer informatie.

 

Meer informatie

Over Zweedse schaatsuitrusting:
www.almgrens.nl

Over avontuurlijke tochten met stokken:
www.ijsburo.nl
www.zweedsschaatsavontuur.nl